Reus organitza la I Trobada d’Elements Festius dels barris de la ciutat i el cicle de tardor «La música batega als barris»
Dilluns, 19/09/2022
La plaça de la Llibertat de Reus acollirà el proper dissabte 1 d’octubre, de les 10 a les 14 hores, la I Trobada d’Elements Festius dels barris de Reus. Una iniciativa impulsada conjuntament per la Regidoria de Relacions Cíviques de l’Ajuntament de Reus en col·laboració amb les associacions dels diferents barris que tenen elements festius i la Federació d’Associacions de Veïns de Reus.
La trobada correspon a la voluntat de la regidoria de donar a conèixer a la resta de la ciutat aquest tipus de manifestacions festives i culturals que han anat proliferant als barris de Reus de la mà de les pròpies associacions veïnals així com també d’altres entitats enclavades als barris.
La creació de noves identificacions col·lectives a través d’elements festius tradicionals com ara gegants, gegantons, caps grossos, etcètera fa que en l’actualitat existeixin elements d’aquestes característiques en 12 barris de la ciutat, en la seva majoria vinculats a les entitats veïnals: Blancafort, Carme, Carrilet, Gaudí, Horts Miró, Mas Carpa, Monestirs, Montserrat, Parcel·les Cases, Santuari, Sol i Vista, Els Alegre.
L’augment d’aquest tipus de manifestacions culturals ha fet que aquestes entitats sovint manifestin la voluntat de donar-se a conèixer a la resta de la ciutat per tal de crear sinergies i poder formar part de les manifestacions festives i tradicionals. Per aquest motiu, des de la Regidoria es va decidir portar a terme aquesta trobada d’elements amb una jornada festiva per divulgar un major coneixement dels elements.
En paraules de la regidora de Relacions Cíviques, Montserrat Caelles: «La finalitat de la trobada, a més de posar en relleu els elements festius dels barris per tal que la ciutat els conegui, és contribuir a enfortir el teixit associatiu de la ciutat. Volem també seguir augmentant les sinergies i relacions entre les diferents associacions; consolidar aquests elements festius de barri com a representació d’identitats col·lectives del món associatiu i evidenciar les eines col·laboratives com eines d’èxit en les polítiques públiques».
Aquesta jornada cultural i festiva ha anat acompanyada d’una seguit d’activitats prèvies com ara diverses trobades i la gravació d’un reportatge fotogràfic en cadascun dels barris així com d’un vídeo promocional per cadascun dels grups.
Durant la jornada de l’1 d’octubre a la plaça de la Llibertat hi haurà un estand de cadascun dels barris que hi participen, un estand dels elements festius de ciutat i un estand de l’organització.
En el decurs de la trobada hi haurà un esmorzar; ballades a la plaça dels elements amb la col·laboració dels gegants manotes, tallers de creació infantil, cercavila fins la Plaça Mercadal, retorn a la plaça de la Llibertat i cloenda de la jornada amb un vermut popular. La jornada acabarà amb un dinar comunitari de les colles participants.
La Música Batega als Barris
D’altra banda, la programació cultural i musical als barris durant aquesta tardor també comptarà amb el cicle “La Música Batega als Barris” que tindrà lloc els dos últims caps de setmana d’octubre, els dies 21, 22 i 23 i 28, 29 i 30.
Seran actuacions de petit format amb grups de la ciutat i/o molt vinculats a ella. Hi haurà un total de 32 actuacions, 16 en cada cap de setmana i quatre de manera simultània.
Els estils musicals seran diversos: soul, funky, flamenc, rumba, coral, pop, soul ...
En paraules de la regidora de Relacions Cíviques, Montserrat Caelles «viurem una eclosió musical de tardor als barris. La iniciativa pretén donar suport al teixit associatiu dels barris i contribuir a activar la seva vida cultural descentralitzant més les activitats. Tot plegat amb artistes propers.
Les dues iniciatives presentades són una continuïtat dels nous projectes engegats per la Regidoria de Relacions Cíviques de suport al teixit associatiu, dinamitzant i proposant-ne de noves compaginades amb aquelles de caire més tradicional que realitzen de manera habitual. Tot plegat, contribuint a estendre la vida social, el lleure de qualitat i cultural a la ciutadania dels barris.