“No eren bruixes, eren dones”: Reus s’adhereix a la restitució de la memòria de les bruixes

Dijous 01 Abril, 2021
Participació i ciutadania

La regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, a través del Casal de les Dones i de l’Arxiu Municipal, organitza dos actes per a la restitució de la memòria de les bruixes, que la recerca científica ha demostrat que van ser víctimes del masclisme de l’època. A partir de la publicació del número de la revista Sàpiens, “No eren bruixes, eren dones”, l’Ajuntament porta a Reus els autors del reportatge per presentar-lo a la ciutat. Serà el 8 d’abril a la sala d’actes del Casal de les Dones.

El número especial de la revista reuneix el conjunt d’investigacions dutes a terme pels historiadors Agustí Alcoberro i Pau Castell, els dos principals especialistes en la cacera de bruixes que va tenir lloc a Catalunya entre els segles XV i XVIII. Entre les novetats historiogràfiques d’aquesta investigació destaca la publicació de la llista més completa de dones acusades per bruixeria que s’ha fet mai a Catalunya, un exhaustiu llistat amb més de 700 noms i breus biografies.

La publicació d’aquest dossier monogràfic va acompanyada d’un manifest que reivindica la memòria d’aquestes dones injustament criminalitzades i executades, al qual ja s’han adherit més de 150 historiadors de totes les universitats del país. El manifest també està obert a l’adhesió d’institucions i persones a títol individual. L’Ajuntament de Reus ja hi està adherit.

En l’acte del 8 d’abril, després de la presentació de la investigació, membres del Consell Municipal de Polítiques de Gènere faran la lectura del manifest per tal de fer d’altaveu i posicionar-se a favor de la dignificació de les dones jutjades i executades per bruixeria a Catalunya.

En paral·lel a l’acte que organitza el Casal de les Dones, l’Arxiu Municipal prepara una segona activitat, de caràcter més històric i vinculat a la ciutat. Serà una conferència de l'historiador Pau Castell i una mostra de documents que tindrà lloc el 10 de juny, dins dels actes de la Setmana Internacional dels Arxius.

Imatges Relacionades: 
Galeria imatges: