Teatre Fortuny: "Les noces de Fígaro"

Dimarts, 26/05/2020

Teatre Fortuny: "Les noces de Fígaro"

Les noces de Fígaro és un gran clàssic del segle XVIII, el seu autor Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais,  va escriure Le Mariage de Figaro, entre el 1777 i el 1780, com a segona part de la trilogia de comèdies que completen Le Barbier de Séville (1775) i La Mère coupable (1792). 

L’anècdota de la trama, sobradament coneguda, sigui per a la versió teatral o operística, remarca el pla d’igualtat que l’autor atorga als servents i a les classes populars, i el paper d’enze que juguen els nobles, en particular el Comte d’Almaviva.  Una  comèdia d’embolics, on s’exalta la llibertat i l’esperit crític.

Les noces de Fígaro és una obra emblemàtica amb una llarga tradició vinculada a la carrera teatral de Fabià Puigserver i al Teatre Lliure.  El 1968 s’estrenà a l’Aliança del Poble Nou sota la direcció de Francesc Nel·lo i l’any 1989 s’estrenava a Gràcia un nou muntatge  dirigit pel propi Fabià Puigserver, que signava també l’escenografia. Amb un repartiment encapçalat aquest cop per Jordi Bosch, Lluís Homar, Emma Vilarasau i Anna Lizaran (inigualable en el paper de la comtessa Almaviva). Repetien Carlota Soldevila, que havia interpretat el paper de la comtessa en la primera versió i ara feia el de Marcel·lina, i Alfred Lucchetti que passava del paper d’Antonio al de Bartolo. L’espectacle va tenir un èxit rotund i va estar en gira quatre temporades, però sobretot va ser un dels muntatges que més gravat va quedar en la memòria dels que vam tenir el privilegi de veure’l, el Teatre Fortuny va programar dues representacions, els dies 29 i 30 de juny de 1989.