L'Arxiu Municipal de Reus geolocalitzat al mapa mundial d'#arxiusaccessibles

Dimecres 08 Abril, 2020
Participació i ciutadania

El Consell Internacional d'Arxius (ICA) ha promogut la iniciativa “Els arxius i els documents són accessibles” per tal de fer veure a la ciutadania que malgrat que els arxius estan tancats a la consulta presencial, la consulta en línia dels documents és possible en moltes institucions.

També vol posar de manifest que els serveis associats a la gestió de documents continuen amb les seves tasques habituals per tal de facilitar les operacions comercials i governamentals.

L'ICA posa a disposició de la ciutadania un mapa amb les geolocalitzacions dels diferents arxius i serveis de gestió documental, mostrant els diferents recursos en línia de què disposen, facilitant així el seu accés.

L’Arxiu Municipal de Reus s’ha sumat a la proposta i ja forma part de la comunitat mundial de recursos en línia.

https://www.ica.org/en/what-archive/archives-are-accessible-search-the-map

Arxivar les vivències de la ciutadania
A més aquesta mateixa setmana, l’Arxiu també s’ha sumat a les iniciatives que s’estan duent a terme arreu del territori per tal de documentar i preservar evidències sobre els moments que estem vivint com a conseqüència de la pandèmia del COVID-19.

Són dies excepcionals que queden recollits en molts casos en testimonis documentals, que poden anar des dels dibuixos fets pels nens i nenes de la nostra ciutat fins a vídeos o fotografies de reconeixement als sanitaris i altres col·lectius implicats de manera directa en aquesta situació. També, totes aquelles accions de solidaritat, ja sigui a títol individual o col·lectiu, que s’estiguin duent a terme a la ciutat en relació amb la situació generada pel COVID-19.

L’objectiu d’aquesta actuació, #arxivemlacovid19, és documentar la realitat que estem vivint i fer-ho amb la documentació que produïm com a societat. Des de l’Arxiu, es torna a “arxivar el moment” (#arxivemelmoment) de la mateixa manera que s’ha vingut fent en d’altres moments històrics. La finalitat: recollir el testimoni, les evidències documentals que produeix la ciutadania de Reus - en aquests moments tan extraordinaris que estem vivint-  per tal de preservar aquests testimonis cara al futur.

Com es poden fer arribar els documents a l’Arxiu?

Des de l’Arxiu es recomana seguir els mateixos consells que en la darrera campanya #arxivemelmoment

1) CONTEXTUALITZA LES TEVES FOTOS I GRAVACIONS

  • Els dispositius des d’on has fet les teves imatges i vídeos digitals generen de forma automàtica informació o metadades sobre l’hora, el dia i el format en què s’han creat. Però, si volem comptar amb informació de qualitat i contrastable, es necessiten altres dades de context.
  • Especifica els següents quatre camps: autor (nom de la persona jurídica o física), ubicació (carrer, zona aproximada), títol (acció que es recull, de la forma més breu possible), accés i difusió: (indica que cedeixes el dret a reproduir-lo i consultar-lo). Els pots adjuntar al correu electrònic amb què enviïs la documentació.
  • Pren-te el temps que necessitis. Per preservar la informació no cal rapidesa, sinó rigor.

2) CEDEIX ELS TESTIMONIS A L'ARXIU

  • Pots fer-ho a través d’Internet, enviant les imatges en forma d’adjunt al mail arxiumunicipal@reus.cat (recorda d’afegir els quatre camps d’informació de context: autor, ubicació, títol i accés i difusió)
  • Pots fer-ho presencialment, quan el confinament hagi acabat, portant les fotos o els vídeos en un pendrive o altre dispositiu. El personal de l’arxiu t’atendrà i en deixarà constància.

Si tens qualsevol dubte, pots adreçar-te a: arxiumunicipal@reus.cat

Galeria imatges: